Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Norský Metrostav bude razit tunel na Faerských ostrovech

5. 9. 2022
Tisková zpráva

Norská dcera největší české stavební společnosti Metrostav získala svou první zakázku na Faerských ostrovech, které nedávno propojila unikátní podmořská dálnice s podzemním kruhovým objezdem. Metrostaváci budou razit silniční tunel na nejjižnějším faerském ostrově Sudurøy. Tunel o délce 1,2 km spojí vesnice Fámjin a Ørðavíkar a nahradí úzkou horskou cestu, která je zejména v zimním období obtížně průjezdná. Ražba by měla začít letos na podzim. 

„Severní Evropu dobýváme už 16 let a za tu dobu jsme opakovaně zapichovali pomyslné vlaječky v Norsku, Finsku, Švédsku i na Islandu. Úspěchy a dobré reference na těchto prestižních trzích nám umožnily ucházet se o zakázky i v poněkud exotických destinacích, například v Grónsku. První vítězství na Faerských ostrovech jsme však oslavili až teď. Jde sice o zakázku menšího rozsahu, ale velkého významu. Faerské ostrovy jsou pro tuneláře velmi atraktivní lokalita vzhledem k zajímavému množství nově soutěžených tunelových projektů,“ říká Aleš Richter, obchodní ředitel Metrostav Norge AS.

Tým razičů Metrostavu Norge AS bude mít za úkol vyrazit celkem 80 tisíc kubíků horniny a následně provést izolace na ploše 9 tisíc metrů čtverečních. Ražby budou probíhat tradiční skandinávskou metodou Drill & Blast, kterou Metrostaváci úspěšně vybudovali již desítky kilometrů tunelů především v Norsku, Finsku a na Islandu. Nový silniční tunel na Faerských ostrovech bude mít šířku 8,5 metru a profil 65 metrů čtverečních. Navazovat na něj bude kilometr nové silnice směrem k Ørðavíku a 400 metrů k Fámjinu.

„Vstupujeme do neznámého prostředí mimo Evropskou unii i Evropský hospodářský prostor a musíme se vypořádat i s jazykovou bariérou, protože jazyky kontraktu jsou i faerština a dánština. Na druhou stranu některé rizikové parametry jako odloučené staveniště, komplikované zásobování či silný vítr už nám jsou z jiných severských zemí důvěrně známé a umíme se s nimi vypořádat,“ vysvětluje výrobní ředitel za Metrostav Norge AS Jiří Horčička.

Stavba bude zahájena v říjnu letošního roku a měla by skončit v září roku 2023. Samotné ražby zaberou cca 33 týdnů. Společnost Metrostav Norge AS se projektu účastní jako subdodavatel faerské stavební společnosti J&K Petersen. Investorem projektu je společnost Landsverk, faerská obdoba českého ŘSD. Cena kontraktu, který zahrnuje pouze českou subdodávku, dosahuje v přepočtu 215 milionů korun.

Skupina Metrostav, která reprezentuje největší českou stavební společnost, působí na severu Evropy již od roku 2006. Od té doby realizovala 15 projektů, mimo jiné traťové tunely helsinského metra, unikátní most na lososí cestě v Norsku či nejdelší silniční tunel na Islandu. Ve Skandinávii celkově dosud vyrazila přes 48 kilometrů tunelů. V současnosti tvoří zahraniční zakázky 40 % obratu Skupiny.

 

Kontaktní údaje

 

Vojtěch Kostiha

tiskový mluvčí Skupiny Metrostav

Metrostav a.s. Koželužská 2450/4 180 00 Praha 8

T 266 019 715, M 606 629 225

vojtech.kostiha@metrostav.cz

Faerské ostrovy Metrostav Norge 4.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 3.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 2.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 6.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 5.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 1.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 7.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 8.jpgKruhový objezd pod mořem ze tří ostrovů Faerské ostrovy.jpegFaerské ostrovy Metrostav Norge 9.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav