Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Letňany se stanou technologickou špičkou ve filmové Evropě. Metrostav postavil pro Prague Studios sedmý filmový ateliér

Letňany se stanou technologickou špičkou ve filmové Evropě. Metrostav postavil pro Prague Studios sedmý filmový ateliér

17. 8. 2023
Tisková zpráva

Stavební společnost Metrostav dokončuje prestižní zakázku pro provozovatele filmových ateliérů Prague Studios. Jejím předmětem byla výstavba nového filmového studia STAGE 7 a rekonstrukce a dostavba administrativních prostor v areálu Letov v pražských Letňanech. Nejnovější filmový ateliér vyniká tím, že je jako jeden z mála v Evropě přímo navržený pro využití LED VOLUME TECHNOLOGY (LVT). Technologie nahrazuje klasické klíčovací pozadí obrazovkami sestavenými do různých tvarů a promítá filmové okolí v reálném čase. Díky rekordně rychlé výstavbě mohl provozovatel převzít budovu do předčasného užívání již letos na jaře.  

„Revoluční LVT a koneckonců veškeré kulisy a další technická zařízení lze zavěsit ke stropu pomocí speciální ocelové konstrukce. Podstropní rošt zvaný rigging díky svému nakotvení do průvlaků a sloupů odolá bodovému zatížení až do výše 350 kg. Velmi si cením toho, že jsme mohli být součástí technologické revoluce světové kinematografie – LVT se totiž skutečně dá nasadit jen v několika málo evropských ateliérech,“ říká vedoucí projektu Petr Šrámek ze společnosti Metrostav

Z technických zajímavostí ateliéru lze dále zmínit silnou vzduchotechniku, která je dimenzována na expresní odsávání kouřových efektů. Další specialitou, která se v průmyslových halách většinou neřeší, je práce s akustikou. Stropy jsou pokryty akustickými panely zabraňujícími zvukovým odrazům a veškeré dveře a vrata splňují náročné požadavky na zvukovou těsnost. Po nainstalování technologií bude celá budova prošpikována kilometry kabelů, aby umožňovala potřebný přenos dat mezi ateliérem a střižnami. 

Nová hala STAGE 7 o velikosti 1250 m2 reprezentuje již sedmý filmový ateliér Prague Studios. Prague Studios v Letňanech tak již svou ateliérovou rozlohou překonal ateliéry Barrandov, které byly historicky baštou českého filmového průmyslu. Kromě samotného ateliéru je součástí STAGE 7 veškeré zázemí pro filmový průmysl zahrnující catering, šatny, maskérny, ale také střižny a serverovny. Budova tak funguje jako kompletní výrobní jednotka pro natáčení náročných hollywoodských produkcí.

„Filmové ateliéry stavím ve své profesní kariéře poprvé. Výstavba byla velmi dynamická, protože v zadání byl pouze projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentaci jsme dotvářeli za pochodu. O to víc mě těší, že jsme dokázali předat stavbu v několikatýdenním předstihu,“ dodává hlavní stavbyvedoucí Filip Mandel.

Výstavba sedmého filmového ateliéru pro Prague Studios v letňanském areálu Letov začala vloni v listopadu a bude dokončena letos v srpnu. Samotné prostory filmového ateliéru však mohly být díky rychlosti výstavby předány do předčasného užívání již letos na jaře. V současnosti již stavbaři METROSTAVU dokončují vnitřní kompletace a venkovní komunikace. 


Radim Mana
tiskový mluvčí Skupiny Metrostav
Metrostav a.s., Koželužská 2450/4, 180 00 Praha 8
T 266 019 715, M 601 110 376
radim.mana@metrostav.cz

Hala_čelo.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav