Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Nová budova Střední školy Brno vynikne ekologií a „levitujícím“ schodištěm

Nová budova Střední školy Brno vynikne ekologií a „levitujícím“ schodištěm

14. 11. 2023
Tisková zpráva

Zelená střecha, provětrávaná zateplená fasáda, exteriérové žaluzie, splachování dešťovou vodou, hliníková okna, pohledové betony, a především unikátní „levitující“ schodiště. Takovými trendy moderního stavitelství se bude moci pochlubit nová čtyřpodlažní budova Střední školy Brno, která roste v Charbulově ulici vedle původního školního objektu. Stavbaři Metrostavu DIZ nedávno dokončili hrubou stavbu a před zimou chtějí stihnout kompletně uzavřít obálku domu.

„Nejvíce nás potrápilo založení stavby. Kvůli vyšší hladině spodní vody jsme museli projektované monolitické základy nahradit tzv. ‚bílou vanou‘, tedy železobetonovou konstrukcí, která kromě statické funkce plní i funkci hydroizolační. V současnosti nám dávají trochu zabrat detaily na opláštění, protože všechny prvky jsme kvůli navrženému harmonogramu museli nechat vyrobit ještě před zaměřením. Díky řemeslné zručnosti našich pracovníků se nám však daří dodržovat předepsanou přesnost,“ říká hlavní stavbyvedoucí Radovan Jašek ze společnosti Metrostav DIZ. 

Architektonickou dominantou budovy je centrální schodiště stoupající k majestátnímu světlíku. Betonový monolit schodiště, který vznikal kompletně na místě, už nyní působí dojmem, jako by se vznášel ve volném prostoru. K okolním konstrukcím je kotven pouze v místech nástupního a výstupního ramene a středové rameno je v každém patře vynášeno pomocí nosníků kotvených přes konzoly osazenými v ohraničujících sloupech. Při pohledu z ptačí perspektivy zaujme zelená střecha extenzivního typu v kombinaci s dřevoplastovou podlahou a vyvýšenou poloprůsvitnou atikou z polykarbonátu. Z ryze praktických řešení lze vyzdvihnout propojení se stávající školní budovou pomocí nadzemního koridoru, jaký se běžně využívá například ke spojování nemocničních pavilonů. 

Stavbaři Metrostavu DIZ budou mít i v následujících týdnech napilno. Po dokončení vnitřních vyzdívek rozvádějí inženýrské sítě, osazují okna a instalují na fasádu tzv. cembritové desky. V řádu týdnu by měli nastoupit podlaháři. V té fázi už bude důležité, že v díky napojení na původní budovu pomocí energokanálu bude možné v novostavbě zprovoznit dílčí větve vytápění a využít dálkového tepla z Teplárny Brno. Většinu nášlapných vrstev totiž bude tvořit PVC, které je náchylné na zbytkovou vlhkost, a provozní teplotu bude vyžadovat i osazování obkladů či aplikace stěrek. 

Největší jihomoravská střední škola poskytuje vzdělání v oblasti gastronomie, obchodu a služeb. V posledních letech navyšovala kapacitu přijímaných žáků a zároveň hledala náhradu za některé stávající provozovny, které jsou již v havarijním stavu. Moderní pavilon v Charbulově ulici nabídne přes dvacet učeben a také obchody, v nichž se budou prodávat učňovské výrobky, případně provozovny kadeřnictví a kosmetiky. Součástí bude například i fotoateliér a temná komora pro vyvolávání filmů. Propojovací koridor vyřeší i bezbariérový přístup do původní budovy. 

Projekt s názvem „Přístavba k budově A Střední školy Brno, Charbulova, p.o.“ realizuje společnost Metrostav DIZ pro Jihomoravský kraj. Výstavba začala vloni v listopadu a měla by být dokončena před zahájením příštího školního roku. Celkové investiční náklady dosahují 
215 milionů korun.


Radim Mana
tiskový mluvčí Skupiny Metrostav
Metrostav a.s., Koželužská 2450/4, 180 00 Praha 8
T 266 019 715, M 601 110 376
radim.mana@metrostav.cz

Propojovací koridor.jpgEnergokanál.jpgStřední škola Brno - moderní pavilon Charbulova.jpgLevitující schodiště.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav