Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Kalendář Metrostavu - leden

8. 1. 2024
Aktuality

Náš letošní kalendář je věnován padesátému výročí zahájení provozu pražského metra. 

Toto výročí je pro nás příležitostí ohlédnout se zpět. Pro Metrostav, který ve své historii realizoval stovky různých projektů, má stavba pražského metra stále zásadní význam. Zavdala příčinu vzniku firmy a otiskla se i do jejího názvu. Za dobu naší existence jsme postavili na všech třech trasách 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených, o to víc nás proto potěšilo, že byl pražskému metru v roce 2000 udělen titul Stavba 20. století.

Lednový list kalendáře seznamuje se začátkem stavby trasy původně zamýšlené pro tzv. podpovrchové tramvaje: „Byl to slavný a dlouho očekávaný okamžik, který se odehrál 7. ledna 1966. Dobový tisk uvádí, že byl pátek a hodiny ukazovaly přesně čtrnáct hodin a dvě minuty. Okamžik, kdy začala výstavba podpovrchové tramvaje, která měla po svém dokončení vyřešit neúnosný stav tehdejší dopravy v hlavním městě Československa…“ Jak příběh pražského metra pokračuje, se dočtete zde.

Metrostav kalendar 1.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav