Jandera by Plzni tiše záviděl

4. 8. 2013
zdroj: Plzeňský deník, Miroslava Tolarová
Plzeň – Na televizních obrazovkách brázdí ulice starý dobrý tým ze seriálu Sanitka, staronoví doktoři z druhé řady už mají své lékařské kufříky připravené na září. Přibližně ve stejném termínu začnou novou etapu také záchranáři z Plzeňského kraje. Už si balí kufry, po létech živoření v nevyhovujících prostorách se stěhují do nové budovy za sto milionů korun. Ta vyrostla v areálu bývalých kasáren na Borech. Kdyby moderní zázemí plzeňských záchranářů viděl seriálový doktor Jandera, tiše by záviděl. „Do konce srpna by měla být budova zkolaudována. Už se pomalu stěhujeme, od září tu budou všichni plzeňští zaměstnanci kromě dispečinku,“ potvrdila Jana Heřmanová ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK), která na stavbu dohlížela. Podle původních plánů se mělo kolaudovat v prosinci. Firma Metrostav to ale stihla dřív. A to i přes to, že kvůli stížnostem na výběrové řízení se stavbou začala o tři měsíce později až loni v půli července. A na co se tedy záchranáři mohou těšit? „Oproti současnému stavu, kdy se v jedné místnosti tísní více lékařů, bude mít každý sloužící doktor svou vlastní místnost,“ popisuje ředitel ZZS PK Roman Sviták. Moderní zázemí zde najdou i sestry, řidiči a další personál. Jednou z vychytávek je třeba ovládání výjezdových vrat. „U vchodu do garáže posádka vozu zmáčkne tlačítko s číslem vrat, a než nasedne do sanity, má výjezd volný,“ předvádí systém Jana Heřmanová. Zázemí pro sanity a automechaniky je velkou pomocí – kromě dílny se dvěma zdvižemi je tu k dispozici i myčka. Nechybí školicí místnost či jídelna s kuchyňkou. „Teď nic takového nemáme, personál jí v podstatě na kolenou,“ dodává Heřmanová. Novou budovu záchranky potřeboval kraj postavit rychle i kvůli dotaci na vybavení supermoderním dispečinkem. Ten ale jen tak nebude, s jeho spuštěním se počítá téměř až za rok. „Připravujeme výběrová řízení na dodavatele,“ potvrdil náměstek hejtmana pro fondy EU Ivo Grüner. pokr. na str. 2 Jandera by Plzni tiše záviděl dokončení ze strany 1 Z integrovaného operačního programu dostane plzeňské hejtmanství přibližně 40 milionů korun. Od září tedy začne záchranka fungovat na dvou pracovištích. Dispečink musí zatím zůstat ve staré budově v ulici Edvarda Beneše, kterou si záchranáři pronajímají od Fakultní nemocnice v Plzni. Zde dispečeři přijmou hlášení o události, vyhodnotí nutnost zásahu a pošlou pokyny záchranářům do nového sídla, případně posádkám v terénu. Dvacítce dispečerů je v novém sídle za konečnou tramvaje č. 4 vymezeno celé druhé patro. „Dispečink je srdce záchranky. Bude samozřejmě propojen s hasiči a policií. Nověbytakémělobýtmožné,aby v případě výpadku plzeňské záchranáře navigovali dispečeři z Karlových Varů,“ popisuje ředitel Sviták. Na moderní vybavení si ale musí počkat do jara příštího roku. „Pokud vše půjde dobře, začne zkušební provoz fungovat někdy v květnu, kdy poběží oba dispečinky zároveň. Musíme vychytat všechny mouchy a ostrý provoz spustíme v září 2014,“ doplnila Jana Heřmanová. více fotografií najdete na našem webu plzensky.denik.cz Krajská záchranka • Na záchrance v Plzni pracuje stovka zaměstnanců. 20 z nich je zaměstnáno na dispečinku, 20 jako úředníci a zbytek jako zdravotnický personál. • Z těchto 60 lidí je 15 lékařů, 25 řidičů a 25 sester. • Lékař v Plzni během dvanáctihodinové služby absolvuje průměrně šest výjezdů, sestra jich má až deset.