Na dálnici přijede ministerská vizita

• 26. 04. 2016 | zdroj: Českobudějovický deník Titulní strana EDWIN OTTA
  • Zpráva

Pro losy připravují most, pod který se vejdou i s parožím.

Českobudějovicko – Dalších 16,5 kilometru dálnice D3 se momentálně staví na Českobudějovicku. Jde o tři úseky mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilným. Trasu Borek – Úsilné si dnes přijede zkontrolovat i ministr dopravy Dan Ťok. Mimo jiné jde o úsek, kde by se řidiči mohli svézt nejdříve – v březnu roku 2018, podobně jako mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem.
Nejnověji zatím byla na Českobudějovicku zahájena stavba na úseku Bošilec – Ševětín. „V únoru jsme od investora převzali staveniště. Aktuálně probíhají přípravné práce – skrývka ornice, přeložky sítí a demolice objektů v trase dálnice,“ popsal tiskový mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha současné práce za sdružení firem, které zakázku realizuje. Zajímavostí tohoto úseku bude most na Bukovském potoce, který umožní i podchod losů, protože leží na jejich migrační trase.
Most bude mít kvůli tomu jinou konstrukci, aby se získalo pro zvěř více místa. „Na ostatních mostech je použit tak zvaný dvoutrám a tady je to desková nosná konstrukce, která zvýší podchodnou výšku a umožní tak pohodlný průchod i losům s parohy,“ dodává Vojtěch Kostiha.
Mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilným ještě zbývá zahájit práce na posledním, čtvrtém úseku Ševětín – Borek. Výběrové řízení na tuto stavbu už ale zná vítěze. Podle tiskového mluvčího Ředitelství silnic s dálnic ČR Jana Studeckého vyhrála firma Eurovia.

Čtvrtý úsek D3 Od července by se mohl začít stavět v regionu další úsek dálnice D3. Vítězem výběrového řízení na trasu Ševětín – Borek se stala Eurovia, která nabídla cenu 933 milionů korun.