Stavbaři pustí zvědavce do prvního tubusu železničního tunelu u Plzně

• 25. 08. 2016 | zdroj: plzen.iDNES.cz Plzeň / Plzeň - zprávy MF DNES, Petr Ježek
  • Zpráva

Raziči nejdelšího železničního tunelu v České republice se rozhodli, že 10. září unikátní stavbu u Plzně otevřou veřejnosti. Den otevřených dveří v jižním tunelovém tubusu se uskuteční mezi 10. a 15. hodinou.

„Veřejnost si bude moci prohlédnout štít Viktorie před zahájením ražby druhého tunelového tubusu. Z Kyšic bude možné projít celým tunelem až do výjezdového portálu v Doubravce. Odtud pak bude zajištěn autobusy návrat na parkoviště před areálem v IPPE v Dýšině,“ uvedl mluvčí společnosti Metrostav Vojtěch Kostiha.

Den otevřených dveří byl u kyšického portálu už loni v lednu těsně před zahájením ražby. Tehdy tam přišly tisíce lidí.

Stavbaři očekávají, že velký zájem bude i letos. Stejně jako tehdy budou vozit autobusy lidi z Kyšic a od areálu IPPE v Dýšině k příjezdové komunikaci vedoucí ke kyšickému portálu tunelu.

Návštěvníci budou mít na výběr tři trasy prohlídky. Krátkou kolem razicího stroje, o něco delší, jejíž součástí bude prohlídka prvních 20 až 50 metrů jižního tunelového tubusu. Třetí bude s průchodem celého 4150 metrů dlouhého tunelu z Kyšic až do Doubravky.

„Zájemcům o průchod tunelem doporučujeme pevnou obuv, protože povrch v tunelu je kluzký. Do tunelu budou moci pěší, rodiny s kočárky a vozíčkáři s doprovodem, cyklistům nebude z bezpečnostních důvodů umožněn průjezd,“ informoval Kostiha. Severní tubus tunelu začnou raziči budovat na podzim.