Porotci vybrali 15 finalistů soutěže Stavba roku 2016

• 08. 09. 2016 | zdroj: denik.cz Ekonomika
  • Zpráva

Praha - Odborná porota vybrala 15 staveb na českém území, z nichž bude na slavnostním večeru 13. října vybrána Stavba roku 2016. Mezi nominovanými je například tunelový komplex Blanka, rekonstrukce Kuksu, výzkumné centrum v Dolních Břežanech, Stezka v oblacích v Dolní Moravě nebo modernizace železniční trati Tábor – Sudoměřice. Ve čtvrtek o tom informovali pořadatelé z Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

"

„Zvláštností letošního roku je velmi rozmanitý charakter staveb, velká různorodost jejich velikosti a významný nástup systému BIM (Building Information Modeling), který byl využit u více než 20 procent staveb," uvedl předseda správní rady nadace Jan Fibiger. BIM je digitální model, který slouží jako databáze informací o projektu v průběhu celého životního cyklu, tedy až po dobu jeho užívání.
Zvláštní cena

„Z tohoto důvodu budou letos poprvé vyhlášeny tři zvláštní nominace a z nich jedna Zvláštní cena za využití BIM při přípravě a realizaci staveb. Tři nominace budou rovněž vyhlášeny pro zahraniční stavby, které prezentují vysokou úroveň českého umu v zahraničí," do­dal.

Všechny nominované stavby jsou na webu stavbaroku.cz. Lidé tam mohou do 13. října mimo jiné hlasovat o Cenu veřejnosti.

V loňském ročníku porota vítězně ocenila Komenského most v Jaroměři, dostavbu základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, nástavbu vysoké pece Bolt Tower v Ostravě a obnovu budov v areálu Důl Hlubina tamtéž.

Stavba
Autor

Mezinárodní výzkumné laserové centrum ELI, Dolní Břežany (realizace Metrostav)

Ian Bogle

Městský okruh – Tunelový komplex Blanka, Praha (realizace Metrostav)

METROPROJEKT Praha a.s., SATRA, spol. s r. o., PUDIS a.s.

Výstavba sběrače s napojením Dluhonic a Kozlovic, Přerov
Aquatis, a.s.

Culture Station Plzeň
VPÚ DECO Plzeň a.s.

Archeologický park, Pavlov
Ing. arch. Radko Květ

Modernizace trati Tábor – Sudoměřice
SUDOP PRAHA a.s.

Stezka v oblacích, Dolní Morava
Zdeněk Fránek ARCHITECT&ASSO­CIATES s.r.o.

Rezidence Černošice
Šafer Hájek architekti s.r.o. – Oldřich Hájek, Pavel Lesenský, Jakub Koníř, Jaroslav Šafer

Budova DELTA, Praha
Ing. arch. Jan Aulík , Ing. arch. Jakub Fišer